Generasi Islam

Standard

Menurut Dr. Yusuf Abdullah Al-Qardhawi, di antara ciri-ciri kecemerlangan generasi Islam adalah

1. Cita-cita besar para Muslah (perubah) Islam

2. Generasi yang terdiri daripada muslimin dan muslimat

3. Generasi yang percaya kepada realiti dan ilmu

4. Generasi amal dan membina Jamaai

5. Generasi rabbani dan ikhlas

6. Generasi yang bernasabkan Islam

1. Cita-cita besar para Muslah Perubah Islam adalah menjadi cita-cita besar para muslah (perubah) Islam yang mempunyai kesedaran tinggi agar terbentuk di dalam umat itu suatu generasi mukmin yang baru dan berhak untuk diberi gelaran ‘Jil al Nasr’ (generasi kemenangan) iaitu yang diperlukan oleh umat Islam kini.

2. Generasi yang terdiri daripada muslimin dan muslimat suatau generasi yang terdiri daripada muslimin dan muslimat, al-mukminin dan al-mukminat, al Qanitin dan al Qanitat, kerana kaum wanita di dalam Islam adalah saudara kam lelaki. perempuan menyempurnakan lelaki dan lelaki menyempurnakan perempuan.

3. Generasi yang percaya kepada realiti dan ilmu Generasi yang percaya kepada realiti dan ilmu adalah suatu generasi yand dapat mengatasi segala kegelapan dan meraba-raba, serta mengelakkan keadaan yang tidak teratur dan kacau bilau. Sebaliknya mereka berpegang teguh kepada kenyataan, bukan kepada prasangka dan agak-agak. Serta tidak sekali-kali lupa daripada mendongak ke langit, sedang ia berdiri teguh di atas bumi. Mereka tidak sekali-kali mengejar bayang-bayang atau impian kosong atau angan-angan, berenang bukan di air dan terbang tanpa sayap. 

4. Generasi amal dan membina Jamaai Genarasi amal dan membina jama’iy bukanlah generasi yang anak-anaknya akan berdiri hanya ketika didendangkan dengan keagungan-keagungan masa lampau, atau ketika tangisan dan sesalan kerana kekalahan-kekalahan yang diterima di masa kini atau ketika disogokkan dengan angan-angan kemenangan di

masa depan. akan tetapi mereka yang menaruh keyakinan bahawa keagungan ialah dengan memberi bukan dengan berbangga-bangga. bahawa sesungguhnya kemenangan ke atas tragedi hari ini dan mencapai cita-cita hari esok ialah dengan usaha dan kerja bersungguh-sungguh, bukan dengan senda gurau. dengan membina bukan meruntuh. dengan usaha amal yang memandu, bukan dengan gembar gembur dan jerit pekik kerana iman yang sebenar (al Haqq) adalah apa yang mantap di hati dan dibenarkan dengan perbuatan.

5. Generasi rabbani dan ikhlas Generasi rabbani dan ikhlas, adalah merak yang hidup dengan hati dan jiwa ahli akhirat. Mereka hidup di atas bumi tetapi hati dan jiwa mereka berterbangan dimahligai (‘arash) Allah. Mereka adalah dari tujuh golongan yang pendapat perlindungan di hari yang tidak terdapat sebarang perlindungan kecuaili perlindungan Allah semata.

6. Generasi yang bernasabkan Islam Generasi yang bernasabkan Islam adalah bilamana sesiapa yang bertanya kepada mereka tentang kewarganegaraan atau keturunan atau kecenderungan mereka, jawapan mereka adalah ‘muslimun’. Bukan dengan nama atau gelaran. Bukan dengan keturunan atau situasi alam sekitar. Tetapi dengan mengkaji dan bukti-bukti, dengan penuh perasaan dan akhlak. Mereka meyakini Islam dengan dalil yang terang dan jelas. Menolak fahaman jahiliah dengan pengetahuan. Megajak manusia ke jalan Allah dengan hujah yang nyata. Tidak mencari selain daripada Islam sebagai cara hidupnya. Tidak rela selain syariat Allah sebagai manhajnya. Tidak menerima selain daripada kitab Allah yakni Al Quran sebagai perlembagaanya.

-sumber-

About qatrunnada

"Allahu Ghoyatuna, ar-Rasul Qudwatuna, al-Quran Dusturuna, al-Jihad sabiluna, al Mautu fi sabilillah asma' a'malina..." maksudnya: "Allah adalah tujuan kami, Rasulullah teladan kami, al-Qur'an pedoman hidup kami, Jihad adalah jalan juang kami, mati di jalan Allah adalah cita2 kami tertinggi..." Jika hari ini aku terlalu gembira.. Sedarkanlah aku dengan amaran-amaran Allah.. Jika aku bersedih tanpa kata.. Pujuklah aku dengan zikir Pencipta.. Jika aku lemah tak bermaya.. Ingatkanlah aku dengan kehebatan syurga.. Jika antara kita ada tembok yang memisahkan.. Ajaklah aku meleraikan segera.. Jika pernah hatimu terluka.. luahkanlah agar aku berubah.. Dan.. Jika esok kulena tanpa terjaga.. Iringilah lenaku dengan kalungan doa... Berjanjilah Ukhwah Kita Untuk Selamanya... sesungguhnya manusia itu alpa.. selautan ilmu Allah, hanya setitik dimiliki.. namun, sang hamba tetap akur..semakin ilmu Tuhan itu diselami, semakin kecil dirasakan dirinya.. hanya hamba kepada Rabbul 'Izzati.. lantaran itu, sang hamba pantas memercikkan setitik imunya, agar dapat manusia lain merasai kedinginannya.. saling ingat mengingati.. nasihat menasihati...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s